Kako Pravilno Rasporediti Pribor Za Jelo

Kako Pravilno Rasporediti Pribor Za Jelo
Kako Pravilno Rasporediti Pribor Za Jelo

Video: Kako Pravilno Rasporediti Pribor Za Jelo

Video: Kako Pravilno Rasporediti Pribor Za Jelo
Video: Pribor za jelo za cijeli život 2024, Svibanj
Anonim

Vrlo je važno postaviti stol ne samo lijepo, već i ispravno. Da biste to učinili, morate znati osnove bontona. Pravila posluživanja ovise o sastavu jelovnika.

Kako pravilno rasporediti pribor za jelo
Kako pravilno rasporediti pribor za jelo

Uređaji trebaju biti smješteni okomito na rub stola i strogo paralelni jedni s drugima. Udaljenost između krajeva drški i ruba stola je od 1,5 do 2 cm. Jednaka kao i za ploče.

Prvo stavite tanjure. Obično, na kojoj je strani tanjura pribor za jelo, pokazuje u koju ruku ga treba uzeti. Oni. noževi ili vilice koji leže s desne strane ploče uzimaju se u desnu ruku. Oni s lijeve strane - s lijeve strane. Desno iza noža nalazi se vinska čaša. Kad postoji nekoliko pića, uz nju se stavljaju druge čaše ili čaše.

Čaša za vodu trebala bi biti bliže jelu od čaše za vino. Ako alkoholna pića nisu osigurana, tada se iza svake ploče stavlja čaša ili čaša za vodu. Smješteno je u središtu ili malo udesno. To je obično linija na kojoj se kraj prvog noža susreće s vrhom ploče. Kvass ili voćno piće predlaže šalicu. Postavlja se s ručkom udesno.

Prvo se postavlja tanjur za glavno jelo. Na primjer, juha. Kasnije je, na primjer, uz njega priložen desertni. Po potrebi. Šalica za juhu ili duboki tanjur stavlja se na pladanj. S lijeve strane, odmah iznad rašlja, nalazi se tanjur za pitu. Ima mali nož za grickalice i maslac.

Broj noževa, vilica i žlica ovisi o sastavu jelovnika. Ako je osigurano nekoliko noževa, oni su položeni s desne strane ploče. Nož za stol bit će joj najbliži. Desno je riblje. I od samog ruba - nož za grickalice. Svi ti noževi imaju jedno zajedničko. Njihova oštrica trebala bi biti okrenuta prema ploči.

Ako jelovnik uključuje juhu, između zalogajnice i ribljih noževa stavlja se žlica. Ako nije osigurano jelo s ribom, tada nož nije položen. Zatim žlicu treba staviti između zalogajnice i noževa za stol.

S lijeve strane ploča položene su vilice koje bi trebale ležati s izbočenjima prema gore i odgovarati noževima. Oni. stolne vilice, riba i međuobrok. Važno je razmotriti koje će se jelo poslužiti. Na primjer, ne trebate nož za špagete i druge vrste talijanske tjestenine. Tu dobro dolaze vilica i žlica.

Važno je poštivati udaljenost ne samo između ploče i instrumenata. Ne smije biti veća od 0,5 cm.

Kad su predjela, dva druga topla jela od ribe i mesa na stolu, stol se poslužuje zalogajima, odnosno ribom, odnosno stolnim noževima i vilicama.

Aparat za desert postavljen je ako se nudi desert. Također je važno znati kakav je u sastavu. Na primjer, ako je to samo slatko jelo, možete se snaći samo s desertnim žlicama. Kad se planira voće, potrebne su vilice za desert.

Žličica ili nož i vilica za desert uvijek leže više od ostatka pribora za jelo. S lijeve strane ploče nalazi se tanjur s malim nožem i čaše u gornjem desnom kutu. Tanjur sa salatom također treba biti na vrhu.

Ako su gosti pozvani za švedski stol, pruža im se mogućnost izbora vlastitih uređaja. U ovom slučaju na stol se postavljaju samo vilice za grickalice. Vilice treba postaviti pored odgovarajućih ploča. Ploče su složene na različitim krajevima stola. Gosti mogu uzeti i vilicu i tanjur.

Preporučeni: